Många som vill bli poliser tror att yrket handlar om att man får springa runt, skjuta mycket, ta sig in i hus och så vidare. Riktigt så är inte fallet. Att vara polis är faktiskt inte alls så som det verkar i tv-serier med mera. I Sverige är det faktiskt vid ytterst få tillfällen en polis alls får dra sitt vapen. Det är inte heller så att polisen bara får gå in i hus precis som de vill. Om man ska bli polis bör man inte bli det på grund av det man ser på tv.

Vad handlar yrket om?

Att vara polis handlar många gånger om att man hjälper människor på olika sätt. Det är inte varje dag man får jaga inbrottstjuvar med mera. När man arbetar på en lite mindre ort i landet kanske det inte ens sker en gång per år. Alla som blir poliser får inte uppleva fall som mord, bankrån eller annat som kan verka lite mer spännande. Då och då kan det ske större händelser som försvinnanden eller flykter från olika saker och så kan också de mindre orterna vara aktuella.

De vanligaste uppgifterna

När man arbetar som polis är de vanligaste arbetsuppgifterna faktiskt att kontrollera trafik, ordna med papper, hålla förhör och hjälpa människor med pass och liknande. Man sitter inte på ett café och fikar hela dagen men det kan hända att det mesta av arbetspasset spenderas på polisstationen.

Alltid i beredskap

Bara för att arbetet är relativt lugnt en dag kan man inte slappna av för mycket. Plötsligt kan det vara något som kräver absolut uppmärksamhet och det gäller att man hela tiden har ögonen öppna mot sånt som inte riktigt verkar vara som det ska. Man måste som polis alltid vara i beredskap under arbetstid och vara beredd att rycka in.