Man kan inte bortse från att arbetet som polis kan bli betungande. Det kan handla om att man helt enkelt har tagit på sig för mycket arbete. I andra fall är det något helt annat som tynger en. I samband med större fall kan många poliser känna sig utarbetade och ibland är fallen i sig lite extra jobbiga.

Jobbigt med barn

När det är barn inblandade i saken kan det ofta vara extra jobbigt. Det spelar ingen roll om det är fråga om misshandel, mord eller något annat, bara barn är inblandade blir saken genast mer svårhanterlig. Speciellt svårt blir det om poliserna själva har barn.

Kan man få hjälp?

Om man känner sig dålig eller anser att arbetet är allt för tung kan man faktiskt få hjälp. Det kan antingen handla om att man får hjälp med debriefing av kollegor och annan personal. Ibland kan man också få prata med utomstående psykologer. Om läget är allvarligt och om man har svårt för att arbeta kan man också behöva bli sjukskriven ett kort eller längre tag. Om man går till jobbet utan att kunna arbeta hundraprocentigt kan man sätta både sitt eget liv och andras i fara. Ett alternativ är också att man blir omplacerad inom polisen. Kanske kan man arbeta på kontoret eller på en annan ort under tiden.

Det är viktigt att man vågar kontakta någon och berätta om hur man känner. Ingen mår bra av att gå omkring och hålla saker inom sig för länge. Att prata med sin familj hjälper inte alltid och ibland kan det också kännas svårt att lätta ansvaret på dem. Då är det bättre att man får professionell hjälp och kanske medicinering. Om man inte sover bra eller om man bara känner sig orolig finns det bra hjälp att få. Det handlar bara om att motta den.